4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Στο ράλλυ Ακρόπολις με Dodge Nitro SXT

Αcropolication!

Με κεκτημένη ταχύτητα από τα παράλια, τα βουνά και τα δάση της Καλιφόρνια, προσγειωνόμαστε στα πάτρια εδάφη, επιβιβαζόμαστε σε ένα Dodge Nitro και ακολουθούμε κατά πόδας τους ορεσίβιους Θεούς του Pάλλυ Ακρόπολις...

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΙΤΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

«ΘA πηδήξει ή δε θα πηδήξει;» Ο προβληματισμός, όχι για το σκύλο μου το Σάββα, που τον τρέχαμε να ζευγαρώσει με τετράποδη δεσποινίδα αναλόγων προσόντων και 20 σελίδες πεντιγκρί και μας έκανε και το δύσκολο ο παλιόγερας, αλλά για τα... ράλλια. Του Ακρόπολις συγκεκριμένα, στην ειδική Σχηματάρι. Βλέπετε, ο γνωστός και μη εξαιρετέος καραφλός φωτογράφος έχει κουβαλήσει τα μισά μίντια του κόσμου στο χάσιμο των πρώτων μέτρων της ειδικής και, καθότι ο θρίαμβος από τη διαπόμπευση απέχουν όσο ένα «κλικ» της φωτογραφικής μηχανής, κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, με ντάλα ήλιο πρωί πρωί, ανάμεσα σε μπάζα, σκουπίδια και άλλες ομορφιές της ελληνικής φύσης. Εντέλει, ένα μεγάλο ξαλαφρωτικό «φου» ακούγεται την ώρα που ο Γκρένχολμ απειλείται με επίπληξη από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για μη υποβολή σχεδίων πτήσης.
Με δύο κάρτες μνήμης τίγκα στις φωτογραφίες, με τις οποίες βγάζεις άνετα δυο, τρία τεύχη κι ένα ένθετο για το «Πτήση & Διάστημα» και το συνάδελφο Λιόση να αποστηθίζει στο επόμενο ταξίδι όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων Focus 747 και C4 Αirbus 320, κατευθυνόμαστε προς το κόκκινο Dodge Nitro κι επιβιβαζόμαστε στα γρήγορα, προσπαθώντας έτσι να αποφύγουμε τις ερωτήσεις τύπου: «Τι μάρκα είναι αυτό, ρε παιδιά;», «Πόσα κυβικά είναι;», «Πόσα πιάνει;», «Πόσο κάνει;» Το πλήθος έχει, όμως, ήδη συγκεντρωθεί και δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ωσάν άλλοι Χριστοί (ο Θάνος βάζει το μούσι κι εγώ το μαλλί) στο... δρόμο των ελαιών, το ρίχνουμε στο κήρυγμα. Λοιπόν, προσέξτε καλά, γιατί θα τα πω μία μόνο φορά και μετά την τελευταία σουπερειδική θα σας εξετάσω όλους γραπτώς.

Με σήμα το κριάρι
Το Νitro είναι ένα SUV βασισμένο στο δάπεδο του Cherokee (και, αν δεν το πιάσατε το υπονοούμενο, η Dodge ανήκει στην Chrysler), λιγότερο όμως off road, προορισμένο κυρίως για χρήση εντός δρόμου. Πράγμα που μαρτυρά η μεταφορά της κίνησης στους πίσω τροχούς και, με το γύρισμα ενός διακόπτη, η κατά περίσταση τετρακίνηση σε ποσοστό 50%-50% εμπρός-πίσω, η ανυπαρξία κοντών σχέσεων, η μικρότερη απόσταση από το έδαφος και, κατά συνέπεια, οι μικρότερες εκτός δρόμου ικανότητες με τις γωνίες προσέγγισης/ράμπας/διαφύγης να υστερούν σαφώς σε σχέση με τον πρωτοξάδελφο. Διατίθεται με τρεις κινητήρες, δύο V6 3,7 και 4,0 λίτρων με 2 και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο και απόδοση 205 και 260 ίππους, αντίστοιχα, κι έναν υπερτροφοδοτούμενο 4κύλινδρο ντίζελ 2,8 λίτρων και 177 ίππων. Εμείς έχουμε το μικρό βενζινοκίνητο στην καλή -από πλευράς εξοπλισμού- έκδοση SXT και, όχι, δε θα το χαρακτήριζα άσχημο. Περίεργο για τα ευρωπαϊκά γούστα ίσως· και σίγουρα κάπως αταίριαστο στα ελληνικά βουνά εν ώρα Ακρόπολις! Από το πλάι φέρνει λίγο σε Range, από πίσω σε Jeep και από μπροστά σε αμερικανικό φορτηγό Mack! Φαρδύ (1.856 χλστ.), μακρύ (4.584 χλστ.) και ψηλό (1.773 χλστ. μαζί με τρεις μπάρες οροφής), έχει αυτήν τη μυώδη εμφάνιση των SUV που μας έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συνάμα, όμως, το μεγάλο μεταξόνιο των 2.763 χλστ., που του εξασφαλίζουν οι σχετικά μικροί πρόβολοι, το καθιστά αρκετά ευρύχωρο για τους επιβάτες και ικανοποιητικό για τις αποσκευές (369 λίτρα). Για τις τελευταίες πολύ εκτιμήσαμε το πτυσσόμενο δάπεδο της έκδοσης SXT, που σε βοηθά να πετάξεις επάνω όλα τα φωτογραφικά και απλώς να τα σπρώξεις μέσα, χωρίς να ξεμεσιαστείς από το βάρος.
To κάνουμε και απλώς αποχωρούμε, κατευθυνόμενοι προς την τρίτη ειδική της ημέρας, την Αγία Σωτήρα. Περνάμε από Θήβα με την τσίκνα από προβατίνα να μας σπάει τη μύτη, αλλά αντιστεκόμαστε σθεναρά. Πρώτα η δουλειά, μετά η διασκέδαση! Στην παλαιά εθνική οδό προς Ελευσίνα, με τα απανωτά στροφιλίκια, το ESP επεμβαίνει συχνά πυκνά, αποκαλύπτοντας τα όρια του πίσω άκαμπτου -με ράβδο Πανάρ, πάντως- άξονα. Αυτό δεν είναι, ωστόσο, τόσο ενοχλητικό όσο το γεγονός ότι το... θεόμακρο 4άρι αυτόματο κιβώτιο (η σχέση μετάδοσης της 3ης είναι 1:1!) συχνά θα σε «κρεμάσει» εκεί όπου χρειάζεσαι άμεσα μία σχέση κάτω για προσπέρασμα, εξανεμίζοντας και το όποιο προσόν θα προέκυπτε από τη ροπή των 32 χλγμ./4.000 σ.α.λ., ενώ, για να βγουν τα άλογα στο δρόμο, πρέπει να πιέσεις αρκετά ψηλά τον κινητήρα, λίγο πριν το όριο των 6.000 σ.α.λ., πετυχαίνοντας 10 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα και 31,6 δλ. για το χιλιόμετρο από στάση. Πάντως, ένα καλό προκύπτει, αυτό της κατανάλωσης (σε σχέση, εννοείται, με τον κυβισμό), η οποία δεν ξεπέρασε τα 15,3 λίτρα/100 χλμ. Μερικά χιλιόμετρα αργότερα πετυχαίνουμε στο δρόμο Σόρντο, Σόλμπεργκ και Στολ πάνω στην αλλαγή ελαστικών και ποζάρουμε πανευτυχείς δίπλα στα αγωνιστικά, με οδηγούς και συνοδηγούς να ρίχνουν λοξές ματιές στο αμερικανικό SUV μας. Ώρα είναι να μας ταράξετε κι εσείς στις ερωτήσεις... Δεν κοιτάτε καλύτερα να πιάσετε τον ¶τκινσον, λέω εγώ;

Λαμία, ποια Λαμία;
Μετά το μεγάλο ξέφωτο στο πεδίο βολής της Θήβας, όπου τα αγωνιστικά εμφανίζονταν από το πουθενά, πέρναγαν μπροστά μας για να χαθούν στο δάσος και να ξαναεμφανιστούν μερικά λεπτά αργότερα από την αντίθετη πλευρά, δε νομίζω πως σήμερα θα δούμε κάτι καλύτερο. Τα άσπρα χώματα του Λουτρακίου είναι κάθε άλλο παρά ακροπολικά. Πού το δάσος της Παύλιανης, η κατηφόρα στους Βωξίτες, οι λίμνες του Ελευθεροχωρίου, η Ελάτεια και τόσες άλλες ειδικές, που διηγώντας τις να κλαις. Α, όλα κι όλα. Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και το Ακρόπολις στους Λαμιώτες. Τελεία και παύλα.
Βγαίνουμε εθνική προς ¶γιους Θεόδωρους και απολαμβάνουμε την άνεση της ανάρτησης του Νitro και την ποιότητα κύλισής του. Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο για το χώμα, οδεύοντας προς την ειδική, αφού στις εγκάρσιες -κυρίως- ανωμαλίες ο πίσω άξονας αντιδρά αρκετά ξερά. Είπαμε όμως: το Dodge δεν είναι το εκτός δρόμου εργαλείο. Απενεργοποιούμε το ESP, εκμηδενίζουμε το σπινάρισμα των τροχών με την εμπλοκή της τετρακίνησης και προχωράμε ακάθεκτοι, έχοντας να παλέψουμε με το όχι και ιδιαίτερο σε αίσθηση τιμόνι και τους τεράστιους τροχούς των 17 ιντσών με τα διάστασης 235/65 ελαστικά. Στις ήπιες, πάντως, χωμάτινες διαδρομές το Dodge δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και η ισόποση κατανομή της ροπής σε εμπρός και πίσω τροχούς δίνει λύσεις. Δυσαρεστημένοι μείναμε, πάντως, από τα φρένα, τα οποία, πέρα από τη νεκρή διαδρομή που παρουσιάζουν, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά, καθώς χρειάστηκαν 67,1 μ. για να ακινητοποιήσουν το βάρους 1.910 κιλών αμάξωμα από τα 120 χλμ./ώρα. Για λόγους ηθικής τάξης, επιστρέψαμε το αυτοκίνητο για έλεγχο κι επισκευή του συστήματος πέδησης, αλλά εις μάτην. Η απόσταση ακινητοποίησης δεν έλεγε να μειωθεί. Ίσως να μην μπορεί να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο από μονοπίστονες αιωρούμενες δαγκάνες...
Γκρένχολμ, Λεμπ και Σόλμπεργκ συνεχίζουν, πάντως, ακούραστα, επιταχύνοντας, στρίβοντας και φρενάροντας στους ρυθμούς που μόνο οι ορεσίβιοι Θεοί και τα ιπτάμενα «τέρατά» τους μπορούν, ακόμα και μετά από τρεις μέρες κακοτράχαλων διαδρομών και με τη θερμοκρασία να κτυπάει τριαντάρια. Ημέρα τρίτη και στην Ασοπία το φωτογραφικό ρεπερτόριο περιλαμβάνει πορτρέτα οδηγών-συνοδηγών λίγο πριν από την αυλαία της φετινής ακροπολικής παράστασης, στην υπερειδική του ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. ¶λλο ένα ράλλυ, το 54ο, φτάνει στο τέλος του, αφήνοντας μια πικρή γεύση. Όχι πως δεν περάσαμε καλά. Αλλά, να: Ακρόπολις που το βράδυ κοιμάσαι σπίτι σου, που δεν κατασκηνώνεις στην Παύλιανη, που δεν περνάει από χώματα, αληθινά, καφέ χώματα, που δεν ξεκινά ή δεν τερματίζει έστω κάτω από την Ακρόπολη, που δε σηκώνει τουλάχιστον τη μισή Στερεά Ελλάδα στο πόδι, ε, δεν είναι Ακρόπολις. Είναι ράλλυ σπριντ! Όσο για το Nitro που μας συντρόφευσε αυτό το τριήμερο, ένα έχω να πω: πρόκειται για ένα SUV το οποίο στις ΗΠΑ κοστίζει περί τα 21.000 δολάρια, ήτοι 15.000 ευρώ. Ε, με τόσα το παίρνεις και λες κι ευχαριστώ. Με σχεδόν τα τριπλάσια, ευχαριστούμε, αλλά δε θα πάρουμε..._ Ν. Κ.

Dodge Brothers Motor Company
Ιδρυτές της εταιρείας ήταν οι δραστήριοι αδελφοί Τζον και Οράτιος Ντοτζ, μηχανουργοί μοτοσικλετών αρχικά, οι οποίοι το 1901 επινόησαν ένα επιτυχημένο σύστημα μετάδοσης για τα αυτοκίνητα της Oldsmobile. Στη συνέχεια κατασκεύαζαν πλαίσια και κινητήρες για τον Χένρι Φορντ, με αντάλλαγμα το 10% των μετοχών της εταιρείας του. To 1914 πούλησαν το μερίδιό τους στη Ford έναντι 25.000 δολαρίων, τα οποία αποτέλεσαν το αρχικό κεφάλαιο της δικής τους εταιρείας. Δύο χρόνια αργότερα η Dodge ήταν η τέταρτη σε πωλήσεις αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, χάρη στο 4κύλινδρο Dependable των 3,5 λίτρων. Οι αδελφοί Ντοτζ απεβίωσαν το 1920 και οκτώ χρόνια αργότερα η εταιρεία τους πέρασε στον έλεγχο της Chrysler, με αντίτιμο 126 εκατ. δολάρια. Τα μοντέλα της Dodge δεν υιοθέτησαν ποτέ το αεροδυναμικό στιλ των Chrysler, διατηρώντας το δικό τους χαρακτήρα, με ιδιαίτερο γνώρισμα τους 6κύλινδρους κινητήρες και τα προηγμένα για την εποχή τους αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων. Διασημότερο προπολεμικά μοντέλο της ήταν το Senior Six, ενώ το 1949 παρουσίασε τα κορυφαία για την τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν Wayfarer και Coronet των 3,8 λίτρων. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το ιδιαίτερο στιλ της Dodge εκπροσωπούσε το μοντέλο Dart, σε σεντάν και κονβέρτιμπλ εκδόσεις. Δημοφιλέστερο όλων, όμως, αποδείχτηκε το 8κύλινδρο muscle car Charger, που εμφανίστηκε το 1966 και λίγο αργότερα πλαισιώθηκε από το ανάλογων ιδιοτήτων Challenger. To 1976 παρουσιάστηκε το 6κύλινδρο Αspen, που έδωσε τέλος στη μακρόχρονη κι επιτυχημένη εμπορικά σταδιοδρομία του Dart. Επιφανέστερο από τα μοντέλα της στην εποχή μας είναι το 8λιτρο supercar Viper V10, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1992. Στις ημέρες μας η εταιρεία πραγματοποιεί «επίθεση» στην ευρωπαϊκή αγορά με τα Caliber και Nitro, ενώ αναμένεται η σύγχρονη εκδοχή του Charger, με αιχμή τον 6λιτρο V8 κινητήρα των 430 ίππων._ Σ. Χατ.

«Ποζάρουμε πανευτυχείς δίπλα στα αγωνιστικά, με οδηγούς και συνοδηγούς να ρίχνουν λοξές ματιές στο αμερικανικό SUV μας. Ώρα είναι να μας ταράξετε κι εσείς στις ερωτήσεις...»

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 1-3 Ιουνίου 2007
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Dodge Nitro SXT
OΔΗΓΟΣ: Ν.Κ.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Aθήνα-Σχηματάρι-Αγία Σωτήρα-Θήβα-Λουτράκι-¶γιοι Θεόδωροι-Ασωπία-Μαρκόπουλο
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ: 760
ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 15,3 λίτρα/100 χλμ.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
DODGE NITRO SXT
KINHTHΡΑΣ
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ V6
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 3.700 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 205 ίπποι/5.200 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 32,0 χλγμ./4.000 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Πίσω/Κατ’ επιλογήν τετρακίνητο
ΚΙΒΩΤΙΟ Αυτόματο 4 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια, αντιστρεπτική ράβδος
ΠΙΣΩ ¶καμπτος άξονας με ράβδο Πανάρ, αντιστρεπτική
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 302 χλστ.
ΠΙΣΩ Δίσκοι 316 χλστ.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜxΠxΥ 4.584x1.856x1.773 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.763 χλστ.
ΒΑΡΟΣ* 1.910 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 200 χλμ./ώρα
0-100 XΛM./ΩPA 10,0 δλ.
0-1.000 M. 31,6 δλ.
ΤΙΜΗ 41.900 ευρώ

* TIMEΣ 4T